PALAPES laa weii~~

Assalamualaikum well hello there! Hehe.. 
*ayat anuar hadi*
p/s : pinjam ayat bang!!! >,< v

So.. ape kabar korang rerini? Arap2 sihatlah yer?? Haa.. Korang bace tak entry aku sebelom ni??
Ape kah?? Blom?? Ish3.. NaseB2.. penat aku menaip,aceh,penat ke? Aha.. Korang boleh tak bace plak..
Tappe2.. Korang mesti sibuk kan sampai tak sempat nak usha2 entry aku kan? *Perasan3* =,=''

Kalau tak bace lagi boleh klik link kat bawah ni.. :)


Berbalik kepada tajuk besar saya, PALAPES!! haa.. Ade relevennye aku mintak korang bace entry sebelom ni,konon.. Sebab nye aku nak korang taw je yang aku da janji nak cyte pasal PALAPES..

jADI.. 

APA ITU PALAPES????? o,O

 Palapes tu actually singkatan utk Pasukan Simpanan Latihan Pegawai Simpanan.. Amnye, kementerian pertahanan laa yg nk latih kami2 mahasiswa mahasiswi Malaysia menjadi Pegawai Kadet dgn ilmu ketenteraan.. 
Kire kalau korang berjaya tamat latihan n dapat tauliah,korang layak utk d tauliahkan sbgai Pegawai yg bertauliah oleh YDPA n layak utk pimpin platun Wataniah n Tentera Darat.. (Ayat broser,=,='')

Okay, aku tanak citer ape yang ade kat atas kertas yang iklan tu.. Tapi aku nak cakapnye.. Banyak mahasiswa n mahasiswi yang enggan(enggan tu,aceh,) join Palapes ni sebab dorang pk yang Palapes terlalu strict.. Tambah ngan aktiviti yang padat,cuti pon kadang2 je dapat balik.. Bla bla bla.. =,=''

Serius aku rase cam tak tepat sangat.. Tak di nafikan la.. name lagi pasukan simpanan tentera kan.. Takkan dorang nak layan korang sama cam bile korang join persatuan jahit menjahit kan.. 
Memang la dorang layan korang tough skit cam askar but so far.. aku rase yang Palapes ni best.. :)


Sebab??

1. Senior hensem!! HAahahaha.. Mata keranjang lah aku,adehh.. =,=''

Ok3.. bukan sebab tu.. Kot? Hee... :D

1 sekali lagi. Kitorang dapat peluang untuk go on dengan life sama cam mase kat PLKN dulu.. Sape yang tak join PLKN?? kOrang memang rugi.. sebab,PLKN TU basic untuk military punye program kan.. tapi pengisian dye lebih syok..

2. Korang dapat elaun.. Setiap kali korang gi latihan mesti akan dapat duit.. $,$
Serius, utk kami junior2, satu kli latihan dpat Rm40.. Tadi ade latihan, n jujur ah.. xde xtvt yg mletihkan pon td tp free2 da masuk RM40.. :)
Even mase korang hadir latihan tu,dapat makanan free n pengangkutan free.. 
Penjimatan ketara bersama PALAPES~~

3. Korang dapat kawan baru, kenal ngan orang jauh2.. Pastu senior2 plak sporting.. Hensem2!! 

4.Pakaian percume... N pakaiannye army yg memang segak giler kot bile korang pakai.. Memang bangge lah! Aceh.. Hehehe...

5.tAK CUKUP ngan tu,bile korang tauliah (3thun dr tarikh sekarang utk case aku,sbb aku apply tahun ni) terus dapat pangkat leftenan muda. Senang kot.. :)

6. Dapat pengalaman yang grand2.. Ade senior wat makan malam kat hotel Grand Pacific jemput Raja Muda negeri mane entah lupe,sowii.. =,='' and kos d tggung krjaan hampir RM14000. Huhuhu.. bile korang nak leh wat makan kat hotel gune duit sendiri camtu? Omoz mustahil wei.. Hehehe..

7.Paling penting bagi aku! Dapat peluang menembak! Memang power ah! M16,mortar,machine gun.. Waaahhhh!! Dream come true beb! Lame giler aku mengidam nak gune menatang tu semue.. Huhuhu..

N banyak lagi lah.. Kalau nak citer kat sini saja memang takkan habis.. Simple nye,korang kene join baru korang taw.. Cakap orang jangan dengar sangat.. Kalau dok dengar orang je.. tak ke mana lah kite kawan2.. 
Aceh.. tolong promot,hehehe..

Soo.. tu je kot yang aku nak cyte sal Palapes ni.. Kalau ade persoalan,sile2 lah tanya.. Komen jer... i Konfem jawabkan.. Kalau boleh lah.. :)

Okay,salam! Adiosa~~



Suke tak?? KaLau suKe Like dan KomenLah yer? ^_^

7 bUdak cOmeL bERucaP :

iMBobo berkata...

join palapes! :)

Terbang Bersamaku berkata...

kalaulah tau palapes nie best camgine, mase zaman study dah joint dah...huhu..=__=

Terbang Bersamaku berkata...

kalaulah tau palapes nie best camgine, mase zaman study dah joint dah...huhu..=__=

nurul ellina berkata...

beznye! ak suka join bnde2 cenggini :)

mAy Lee berkata...

@iMBobo ahaha.. jom join!!! best~~~ ^__^

mAy Lee berkata...

@Terbang Bersamaku ahaks~
sabor je laah.. rugi~~~

mAy Lee berkata...

@nurul ellina taw xpe.. cam PLKN cme lagi advance~ heeee.. :)